вівторок, 12 жовтня 2010 р.

Відкритий Лист Президентові України та Голові Верховної Ради України з приводу проекту закону "Про мови в Україні"


Президентові України Віктору Януковичу
Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину

Відкритий Лист


Ми, вчителі, культпрацівники, краєзнавці, просвітяни, інтелігенція, молодь м. Кролевця, Сумської області безмежно обурюємося проектом закону «Про мови в Україні» Олександра Єфремова, Петра Симоненка і Сергія Гриневецького. Адже в цьому законопроекті знову пропонуються шляхи дискримінації рідної української мови.

На кого розрахований цей законопроект? На тупих, несвідомих, неосвічених людей, яким духовні цінності – ніщо в порівнянні з грошима, посадами, матеріальними вигодами. Дивує, що автори проекту ігнорують напрацювання українських мовознавців, справжніх фахівців-гуманітаріїв. Шкода, що замість них керує в Україні освітою невіглас.

Ми, рядові працівники освіти і культури північно-східної України, добре знаємо і цінуємо українську мову. Адже українська мова – це наш дім, це наша мати, це серце кожного українця. Знаємо також, що рідна мова посідає гідне місце в державотворчих процесах усього світу.

Всім відомо також, що українська мова – одна з найбагатших у світі за лексикою, фразеологією, синонімами. Вона близька для розуміння полякам, сербам, словакам, чехам та іншим слов’янам. Хоч історія розвитку української мови непроста. Війнами, голодоморами, репресіями загнали різні окупанти мільйони її носіїв у небуття.

Ми стурбовані появою таких новітніх «проектів».

Але залишаємося оптимістами. Бо живемо в незалежній Україні. І маємо Конституцію України, де Українська мова представлена як державна. За Конституцією і в реальному житті Україна – добра мати і захисниця для російськомовних її громадян і інших національних меншин. Тож і вони всі мають бути вдячними за це Україні та підтримувати державність української мови як головний фактор стабільності і взаєморозуміння в Україні.

Пишемо Вам цього листа, щоб нагадати про наші тверді переконання. А саме: як і в усіх цивілізованих країнах, очільники нашої держави мають щодня особисто демонструвати свідоме шанобливе ставлення до української мови як до найціннішого державотворчого і людинотворчого чинника. Адже керівники держави дотримуються християнських цінностей, однією з яких є настанова: «Шануй батька свого і матір свою!»

Ми впевнені, що Ви не дозволите розтоптати рідну українську мову, не дозволите використовувати демократію як вседозволеність. І тоді припиниться оця нечувана мовна агресія. І молодь наша зростатиме тоді в патріотичному середовищі і буде повноцінною. 

Будьмо патріотами рідної України!

Жовтень 2010 р.

Наші підписи:
...

9 коментарів:

  1. хто саме підписав цей проект з виконавчої влади?

    ВідповістиВидалити
  2. Ви маєте на увазі проект закону чи даний лист?

    ВідповістиВидалити
  3. Что же так возбудило кролевецкую общественность в этом законе?! Я прочитал его как обыватель (не как юрист) http://www.polit.ua/news/2010/09/09/deputat.html и не нашел там, слава Богу, ничего сногсшибательного!?. Против чего протестовать?! Против «регулювання суспільних відносин у сфері всебічного розвитку і вживання української, російської та інших мов, якими користується населення країни, в державному, економічному, політичному і громадському житті, міжособовому та міжнародному спілкуванні, охорону конституційних прав громадян у цій сфері, виховання шанобливого ставлення до національної гідності людини, її мови і культури, зміцнення єдності українського суспільства.»
    Объяснили хотя бы, против чего же собственно протест (это же только проект, референдума даже не было)? Почему, например, министр образования невежда?!. ●
    Я не понимаю, какова почва этого страха, а главное, откуда такая жажда митинговать?!
    Ну, у меня слишком личное мнение про бастующих и не о нём сейчас речь. Но, обратите внимание, что акция протеста назначена не на выходные дни, а в самое что ни на есть рабочее время!? Ну, и что из этого получится?! Люди пойдут не на работу, которую и так выполняют «спустя рукава», а на очередной митинг… Улучшится ли от этого жизнь «знедоленого українського народу»?
    Другой вопрос, что так, как Азаров говорит на украинском, будут говорить теперь на русском?!. Или чиновники чокнуться, поскольку не знают толком ни русского, ни украинского?!.

    ВідповістиВидалити
  4. "лист. я невірно виразився."
    "Кто ж его посадит? Он же - памятник"(с) Це я до того, що хіба ж може виконавча влада піти проти правлячої партії?
    "Я не понимаю, какова почва этого страха, а главное, откуда такая жажда митинговать?!"
    Ви дійсно не рузумієте, чи прикидаєтеся? Зараз ви не можете формулювати свої думки українською (поки що - державною) мовою, а згодом наші діти перестануть її розуміти. Мені, наприклад, страшно. Бо це - початок (точніше, нова спроба) знищити мій народ, а отже і мене особисто.
    "Почему, например, министр образования
    невежда?!."
    Мені було б набагато легше, якби він був дурником. Але він далеко не дурний. Він просто українофоб. Ну, не може така людина бути міністром освіти.
    "Или чиновники чокнуться, поскольку не знают толком ни русского, ни украинского?!."
    А це їхні особисті проблеми. Взагалі, абсурд в нашій країні досяг апогею. Ніде інде не те що в уряді, на найменшій керівній посаді немає людей, що не володіють державною мовою. А у нас є. Тільки це не привід для гордості.

    ВідповістиВидалити
  5. Справа піде, бо ми маємо їсти той плюралізм, який в нас є. Закон відхілять, бо він каламутить воду, тобто - суспільство. Не розумію, чому народ обурюється гуманітарним (мовним) речам більше, аніж "знущанню" над малим бізнесом? Мова - це політика, бо без мови не існує держави. А коли тобі залазять до кишені через різке збільшення податків, то це грабіж і торкається він перш за все твоїх (моїх) дітей, бо завтра вони спитають: "А чому я не можу купити пиріжок?". От тоді й виявиться, що плюралізм неїстівний, на жаль. Народ отримує уроки демократії через супротив "зазіханням" на пріоритет мови... Коли ж закінчиться ця вічна школа?

    ВідповістиВидалити
  6. "Ви дійсно не розумієте, чи прикидаєтеся?"
    Хто, дозвольте поцікавитися, заважає вам виражати думки українською?! Особисто Вам?! И хто-небудь, коли-небудь, заважав?! Я думаю, що справа в іншому… Ви хочете заставити інших розмовляти українською, так як себе заставили?!. Чому ви розмовляєте українською? Коли ви відповісте на це питання, можливо ви перестанете прикидатися самі. І тоді інші зможуть вас зрозуміти.
    Про детей...
    Это уже профессиональный социально-педагогический вопрос! Вот задумайтесь, почему большинство не говорило на украинском (и не бросается, и не бросится)? Опять, как заставить?!.
    Почему, там где два хохла, всегда три гетьмана? Это я к тому, почему все кругом дурачки, особенно русскоговорящие?!.
    Почему так легко "вломить" министру, чем соседу?!. Я очень далёк от мысли, что в министерстве сидят (сидели и будут сидеть) образованные люди... Не в этом ведь дело.
    Бедный-бедный-бедный украинский народ... Откуда это?!. Вот, MisterDL, в политэкономию направляет... Тоже, ведь, не решение проблемы украинского языка!..
    Всего двести человек мерзли 2010-10-18, мало денег дали, вероятно протестантам...

    ВідповістиВидалити
  7. "Хто, дозвольте поцікавитися, заважає вам виражати думки українською?! Особисто Вам?! И хто-небудь, коли-небудь, заважав?!"
    По-перше, я свої думки не ВИРАЖАЮ, а висловлюю. По-друге, так, заважали, і мені, і моїм близьким, і в часи СРСР, і зараз. Наприклад, моїй подрузі в Донецьку кинули документи, які вона привезла, зі словами: "Мы не понимаем! Привезите на НОРМАЛЬНОМ языке!"
    Вибачте, я українка, і в своїй країні я хочу розмовляти рідною мовою.
    "Ви хочете заставити інших розмовляти українською, так як себе заставили?!."
    Ні "заставляти" (я не можу ЗАСТАВЛЯТИ людину - вона не кімната і не склад), ні тим більше - примушувати когось розмовляти українською я не збираюся. Для цього є Конституція, де написано, що ЄДИНА державна мова - українська.
    "Чому ви розмовляєте українською? Коли ви відповісте на це питання, можливо ви перестанете прикидатися самі. І тоді інші зможуть вас зрозуміти."
    Тому що це моя рідна мова, нею розмовляю з дитинства з батьками, друзями, коханим. І де я прикидаюся? Так, з російськомовними людьми я розмовляю російською, так само, як з іноземцями англійською. То де ж я прикидаюся?

    ВідповістиВидалити