понеділок, 23 липня 2012 р.

«Кому в Кролевці жити найкраще?»

            Дивно, але навряд чи всім громадянам, які мешкають в Кролевці, це запитання сподобається. Точніше, їх дратуватиме можливість варіанту, що саме вони не належать до категорії «тих, кому тут живеться найкраще». Що потрібно, аби відчувати себе по-справжньому вільним і щасливим? Цікава і гарно оплачувана робота або прибутковий бізнес (з щомісячним допустимим рівнем витрат від 4000, а бажано – 8000 грн.). Відчуття того, що ти по-справжньому корисний не лише для близького кола осіб (родичі та власна родина), а й користуєшся авторитетом серед громади в цілому. Цей критерій різко обмежує коло обранців, бо серед бізнесменів невелика кількість тих, хто займає соціально відповідальну позицію (примусові побори з боку влади не рахуються за добровільну участь в житті місцевого суспільства)… Ну, от власне і все. В Кролевці немає осіб, які можуть вважатись щасливими, а отже – тих, кому живеться гарно? Але ж таке припущення не обмежує у спробі поміркувати про те, кому ж з тих, хто тут проживає в Кролевці живеться найкраще.

  Діти. Дитинство. Країна мрій, в якій так багато простору для очікування та справжньої реалізації казкової мрії за допомогою близьких дорослих (гарний подарунок на день народження: від улюбленої книги до сучасного планшету). Це люди віком від 1 до 18… Цим все сказано. І поруч з позитивом – величезна невпевненість в собі, 95% залежність від дорослих (не тільки від батьків). Номер перший рейтингу.

  Молодь (19-34 роки). Що їй потрібно? Можливість вдало реалізувати свій шанс на «місце під Сонцем» (банально, але дуже корисно!). Тобто – максимально наблизити свій життєвий шлях до оптимального співвідношення бажаного та дійсного (навряд чи стати музикантом, коли слуху нема). Лише 6-8% досягнуть цієї мети. Історичний досвід. Тому – кожний десятий – стане обраним. Всі інші – потенційні лузери. Спроба експлуатувати тему створення умов для молоді має підкріплюватись реальними новими напрямками комунікації та співпраці. Бажано на міжнародному рівні. З цим все здається зрозумілим. В Кролевці ця ніше уже відпрацьовується, що значить – «бери – не хочу!». З точки зору можливості для дозвілля: тут все складніше, оскільки на смак та колір друзів нема! Від гри в футбол, або віртуальні баталії комп’ютерного світу до тусовки в нічному клубі. Платне та безкоштовне дозвілля різняться так само як обід вдома і в ресторані, тому не виключена можливість сісти в електричку (авто своє або друга) і в сусіднє місто! Для молодих – не проблема! Номер другий рейтингу.

  Люди середнього віку (35-55 років). В переважній більшості – проблемні божі створіння з засмученими очима через втому від життя, оскільки мало хто з них може заявити, що має цікаву та прибуткову (на рівні 3-4 тис. грн.) роботу в Кролевці. Але ж, якщо життя – це гра, то проблема – чи не найголовніша умова гри! Поразка і перемога різняться лише базовою точкою огляду ситуації. Головне – не уникати проблем, сміливо йти на них! Не боятись проблеми, а боятись ситуації, коли їх нема. Головне – обрати вірний шлях самореалізації. З цим якраз величезна проблема в цьому місті. В місті практично відсутні коригуючі психологічні служби (анонімні в т.ч.). Відомо лише про діяльність психологічної служби Клініки дружньої до молоді Кролевецької ЦРЛ. З проблемами в собі та навколо себе люди йдуть до подруги (друга), що дуже шкідливо, бо закінчується алкоголем і всіма витікаючими наслідками… Фаховий аналіз ситуації та порада психоаналітика – чи не найголовніша умова для повернення до щасливого життя. На противагу – люди вказаного віку найбільш оптимально наближені до ідеалу людини як створіння Божого. Номер три в рейтингу.

  Далі – люди, яким за 55 років. На жаль, практично безперспективна група мешканців міста. Ні, коли у них маються статки і до цього віку вони здобули певний соціальний статус (через посаду або через матеріальні, моральні цінності), то в цьому випадку основною проблемою цього кола людей є здоров’я. Для того, хто не розуміє, про що йдеться – здається, не цікаво і не прийнятно (в основному, це починають розуміти, коли досягають вказаного віку, а дарма!). На жаль, 60-70% людей цього віку «паралізовані» через страх перед неочікуваною хворобою та смертю. Номер чотири в рейтингу.

  Люди старші 75 років. Виключно щаслива категорія населення міста. Люди, які з впевненістю можуть сказати, що вони вийшли переможцями в цій складній та непередбачуваній грі – життя. В місті 23 тисячі мешканців, з яких лише 1073 – люди, які пережили межу в 75 років. Не зважаючи на хронічні хвороби та відсутність будь-якої мети в житті. Парадокс. Ось хто належить до категорії тих, кому жити в Кролевці найкраще! Номер п'ять - він же переможний.

  Спробуй переконати себе, що автор неправий. Роздумів задля.




Фото з сайту "ФотоТелеграф"

Немає коментарів:

Дописати коментар