вівторок, 7 червня 2011 р.

Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Сумській області попереджає: триває пожежонебезпечний період.


З квітня по жовтень кожного року різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі деревину. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу, знищується фауна, споруди, а в окремих випадках і населені пункти. Крім того, лісова пожежа представляє серйозну небезпеку для людей і тварин.

Якщо ви помітили пожежу в лісі, терміново викликайте пожежних, і якщо зможете, починайте гасити пожежу самостійно. При гасінні лісових пожеж застосовуються наступні способи і технічні засоби: закидання вогню по кромці пожежі вологими гілками, засипка кромки пожежі ґрунтом, прокладка на дорозі поширення пожежі огороджувальних смуг і канав, гасіння кромки вогню водою.

На жаль, незважаючи на роз’яснювальну роботу серед населення, на початку пожежонебезпечного періоду, у квітні-червні, виникає найбільша кількість лісових пожеж (до 70 відсотків всіх випадків), як за кількістю, так і за пройденою вогнем площею.

Основною причиною виникнення пожеж є порушення громадянами вимог Правил пожежної безпеки в лісах під час відпочинку та випалювання сухої трав'яної рослинності на сільгоспугіддях, пустищах, вздовж доріг. Сильні вітри роздмухують вогонь і розповсюджують його у прилеглі лісові насадження, чим створюють реальну загрозу їх знищення.

Минулого року тільки у межах 25 установ природно-заповідного фонду Мінприроди України зафіксовано 108 пожеж (сухої рослинної маси, зокрема очерету) на площі 901,865 га, з них 4 га припадає на низові лісові пожежі. На ліквідацію пожеж установами ПЗФ Мінприроди витрачено 230 тис. грн.

Тому ще раз нагадуємо – пожежу легше попередити, ніж загасити!

Тільки спільними зусиллями ми зможемо зберегти ліси від вогню!


Головний спеціаліст відділу регулювання
питань використання природних ресурсів
Держуправління ОНПС в Сумській області
Стрижак Андрій Олександрович
(050-23-82-182)

Немає коментарів:

Дописати коментар